
Una dintre cele mai cautate meserii din ultimii ani este cea de software tester, adica sa testezi aplicatii web. Exista doua feluri de testare: testare manual si testare automata.

Pentru un Junior Software Tester, la inceput de drum, angajatorii cer destul de multe, dar chiar daca nu le stii pe toate, iti poti incerca norocul. La urma urmei, nu ai nimic de pierdut, iar salariile incep de la minim pe economie si sar peste 1000 de euro cand incepi sa inveti si un pic de dezvoltare web si automatizare.
Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa mergi la un interviu in acest domeniu:
- studii IT – Unele firme doresc sa ai o facultate de profil terminata, dar sa fim sinceri, la ce cautare mare au de angajati in acest domeniu, nu ar mai gasi pe nimeni daca ar dori chiar toti sa fie absolventi de o facultate in domeniu. Altii se multumesc cu cateva cursuri de IT: web design, grafica, programare, UX/UI;
- cunostinte Jira – poti urma tutoriale si cursuri online, iar daca vrei sa faci ceva real, iti poti face un cont pe Atlassian si poti invata gratuit programul. Tot ce iti trebuie este sa fi autodidact si sa contunui sa inveti;
- Sigur ca trebuie sa cunosti limba Engleza scris si vorbit – iti este utila la scrierea test case-urilor si la explicarea defectelor (unde le-ai gasit, cum se comporta, pasii necesari pentru a recrea acel bug, etc.);
- Autodidact – sa iti poti indeplini sarcinile singur, sa incerci sa le faci si bine, nu dupa ureche 🙂
- Atentie la detalii – este o munca repetitiva care te inghite incet. Ai impresia ca stii tot ce faci si ca totul este perfect, dar cand iti este lumea mai draga iti dai seama ca, deoarece ai fost atoatestiutor, ai ratat ceva, ai mancat cateva cuvinte sau ai clonat un test case si ai uitat sa schimbi pasii, etc. Deci, oricat de simplu ar parea, trebuie sa fi atent tot timpul, iar acest lucru este obositor. Asa ca…rezista!
- Sa stii cat de cat…ceva. Fiecare a lucrat inainte in sistemul bancar, a jucat jocuri, a vandut produse…fiecare stie cate ceva despre un domeniu sau produs. Este foarte util sa stii din cat mai multe domenii, deoarece te ajuta sa vezi din mai multe puncte de vedere produsele testate. De exemplu la un interviu, ti se pot da 3-4 lucruri pe care sa le testezi. Sa spui cam cum ai testa fiecare lucru, in cat mai multe feluri. Poti lua un scaun, o trotineta, un marker, un ceas de mana si o telecomanda. Scrie in dreptul fiecaruia ce teste ai aplica: daca scaunul se lasa in jos, daca cazi pe spate cu el, daca trotineta franeaza brusc, daca merge afisajul trotinetei, daca arata cati kilometri ai facut, etc. Asa iti dai seama daca poti testa si poti avea rabdare in a gasi teste si defecte.
- Spirit de echipa – echipa te ajuta daca nu stii ceva si este frumos ca sa ajuti si tu, cand cineva nu cunoaste ceva. In plus, iti poti face prieteni cu care sa iesi in oras sau de ce nu, testezi si servesti o pizza cu placere.
- cunostinte despre metodologia Agile – nu este un software cum am crezut eu prima data, ci standarde aplicate atat in IT cat si in alte tipuri de afaceri, pentru interactiunile si uneltele echipei, documentatia aplicatiei, colaborarea si negocierea cu clientul, raspunsul la schimbare. Daca doresti sa afli mai multe, poti da clic pe Agile Guru99 si vei fi trimis pe pagina celor de la Guru99 unde vei gasi tutorialul gratuit, bineinteles in engleza. Voi face si eu un articol despre Agile in romana, dar cred ca va mai dura un pic.
- tot ce inseamna software testing – crede-ma ca este putin ce relatez eu in acest articol si este foarte usor. Dar daca dai search pe Google si cauti carti despre software testing, tutoriale, modalitati de testare, unelte de testare, etc. (nu uita sa cauti in engleza, deoarece in romana gasesti cam greu tot ce te intereseaza) vei vedea ca este foarte mult de invatat si practicat.
Poti incepe cu cursurile de la pozitia 1 de mai jos. Ti-am lasat linkul. E mult? Fa-ti o cafea si ia-o incet. Ajungi tu la capat. Este greu pana prinzi ideea.
Cam atat daca doresti sa te implici in testare manuala ca Junior.
Bineinteles ca sunt multi angajatori care isi doresc sa stii retelistica, programare si automatizare. Si daca poti sa le stii pe toate, e chiar super. Timp si pasiune sa ai. Si ei bani.
In regula, pana te hotarasti ce faci poti urma:
- Cursuri online gratuite Software testing
- Cursuri de Initiere in software testing
- Cursuri de Automatizare
- Examenul de certificare ISTQB
Mult succes!