Cum sa inveti copilul sa foloseasca olita

deprinderea la olita

Te gandesti ca poate este timpul sa inveti copilul la olita, dar totusi nu stii cum sa incepi si daca este pregatit? Varsta recomandata este in jur de 2 anisori si tot procesul dureaza intre 3 si 9 luni, depinde de fiecare copil, de intelegerea sa, de mobilitate…

Iata primele semne care iti arata ca poti incepe pregatirea la olita:

  • In primul rand trebuie sa inteleaga instructiuni simple si sa execute unele dintre ele;
  • Sa stea singur in fundulet si sa isi controleze muschii responsabili eliminarii;
  • Sa inteleaga cuvintele ce fac referire la toaleta, olita, treaba mare, mica si cum functioneaza in mare, totul;
  • Sa pastreze scutecul curat cel putin doua ore sau sa se trezeasca dimineata cu pampersul uscat;
  • Sa inceapa sa traga de chilotei, de scutec sau de pantaloni pentru a se dezbraca;
  • Sa cunoasca olita. Prima data se va juca cu ea, aceasta ajungand pe post de pahar, farfurie, palarie si multe altele. Astfel incat, ai grija sa fie noua si bine dezinfectata;
  • Sa inceapa sa doreasca sa stea pe olita. Dupa ce se joaca, daca doreste sa se aseze si sa se ridice de pe ea, atunci este pregatit. Daca fuge de ea si plange, nu trebuie fortat, deoarece se va speria si procesul va dura mult mai mult.

Nu este recomandat sa se incerce invatarea copilului la olita daca:

  • calatoriti, mergeti in vacanta;
  • renovati casa;
  • sunteti pe punctul de a schimba domiciliul;
  • copilul este bolnav;
  • musafiri ce vor locui o perioada impreuna cu voi.

Varianta cea mai usoara este invatarea copilului la olita clasica, stil scaunel, cu muzicute, balansoar si alte jucarii ce il atrag. Doar la inceput. Varianta reductor este un pic mai terifianta pentru copii. Poti pune sapunele pentru colorat apa, pentru a-l incanta, sa ii arati ce frumos zboara hartia pana jos, sa tragi apa de 20 de ori, sa urcati scarita de zeci de ori, dar tot sa continue sa fie speriat cand vine momentul sa se aseze, deoarece e prea mare, cu apa si are mereu impresia ca poate cadea.

Copilul invata mult mai repede sa faca la olita daca are un frate sau o surioara mai mare si vede ce se intampla sau daca merge la cresa sau gradinita particulara. Acolo sunt asezati de 2-3 ori pe zi, in rand, pana se obisnuiesc.

metode invatat copilul la olita

Tehnici de invatare a copilului la olita:

  • Primul pas este sa se obisnuiasca cu olita. O perioada, puteti merge impreuna, din jumatate in jumatate de ora la inceput si pe urma sa cresteti timpul la din doua in doua ore, pentru a se obisnui sa se aseze pe olita, chiar imbracat. Cu timpul va incepe sa spuna singur cand face si ii vei invata momentele cand trebuie sa mearga la toaleta. Unii copii urineaza la cateva minute dupa ce au baut un pahar de apa si chiar au anumite intervale cand fac treaba mare. Cand va fi gata sa renunte la scutec, se poate aseza fara hainute. Unii copii se sperie foarte usor de senzatia de rece, atunci cand experimenteaza pentru prima data. Dupa, se poate sa fie speriati cateva zile, pana sa vrea sa incerce din nou.
  • Invata-l ce inseamna „faci pipi acum?” sau „faci 2 2?” sau oricare alta formulare. Ideea este sa se obisnuiasca sa spuna ca face acum.
  • Invata-l sa faca deosebirea intre „ud” si „uscat” si sa asocieze partile corpului cu termenul exact de „pipi”, „caca”. Multi copii spun „caca” chiar si atunci cand urineaza, iar mai tarziu nu stiu sa exprime exact ceea ce au nevoie sa faca.
  • Explica-i si arata-i tot procesul de a se aseza pe olita sau tron, stergere, tras apa, aruncat olita, spalat pe maini si multe altele. De preferat este aca atunci cand arunci olita, o speli si o dezinfectezi, sa il iei cu tine si sa ii explici ce faci si de ce.
  • Poti alege ca pe timpul zilei, intre orele libere, in care nu se aseaza la olita, sa poarte chilotei. Bineinteles, apar accidente…chiar destule. Acest lucru ajuta la obisnuirea copilului fara pampers. Nu uita sa speli bine chiloteii, la temperaturi peste 60 de grade si sa ii calci la final. Pentru inceput, este indicat sa pastrezi scutec cand are orele de somn, plimbare sau plaja.
  • „Mita” este ceva foarte obisnuit in ziua de astazi. Nu cred ca este cineva care sa nu ofere recompense dulci sau jucarele copiilor atunci cand acestia reusesc sa faca ceva. Daca oferi recompense dulci, poti cumpara bombonele mici, gen Bonibon sau stafide in ciocolata. Sa nu fie mari, dar nici prea tari ca Tic Tac sau greu de mestecat ca jeleurile. Pentru a nu ingera multe dulciuri, este de preferat sa scoti doar cate o bombonica mica, deoarece se vor aduna destule. Copilul se va obisnui si va incerca sa obtina mereu, chiar daca face ceva, sau nu. Mai poti sa ii oferi recompense ca stickere de lipit, puzzle-uri, inghetata, timp in plus la pictat, citit, jucat cu plastilina, gatit impreuna, experimente stiintifice, mers la bunici, faceti sport impreuna, etc.
  • Lauda copilul de fiecare data: cand sta macar 5 minute pe olita, cand face ceva, cand are rabdare si cand reuseste sa faca orice. Se va simti incurajat si va fi foarte fericit sa repete experienta si alta data.
  • In general copiii invata sa faca mai repede pipi la olita. Poti apela la trucuri precum: sa pui colorat in olita pentru a-l distra atunci cand face pipi si se coloreaza, te poti juca cu el cat asteapta sa faca ceva,
  • Incearca sa stabilesti o rutina si sa reuseasca sa stea pe olita intre 15-30 de minute dupa fiecare masa. La inceput va sta mai putin de 15 minute, dar nu ceda. Persevereaza.
  • Cand face caca in pampers, mergi impreuna cu el la toaleta si arunca continutul acolo, explicandu-i ca se duce la olita. Va intelege mai usor ce se intampla. Unii copii percep totul ca un bun al lor, care le apartine si nu doresc sa renunte la el.
  • Evita hainele stranse si greu de dezbracat. Exista posibilitatea ca copilul sa nu se poata tine pana il dezbraci.
  • Daca nu petrece timp doar cu tine si ramane de asemenea cu tatal, bona sau bunica, ai grija sa aibe aceeasi rutina.
  • Aseaza olita oriunde ii este bine copilului, pentru a ajunge mai usor la ea si a se familiariza mult mai repede. Olita poate sta oriunde in casa, in: sufragerie, bucatarie, pe hol, in camera lui, oriunde.

Daca copilul refuza, plange si refuza sa se apropie de olita, atunci il poti lasa cateva zile sa se calmeze si poti incerca din nou. Incepi prin a-l lasa sa se joace cu olita si sa se obisnuiasca cu ea.

Sunt cazuri in care unii copii deja la un an si un pic, deja fac la olita si sunt alti copii pe care incerci sa ii inveti sa faca la olita de la 2 ani si fac abia la 4 ani. Nu este anormal. Gandeste-te ca tu te-ai obisnuit sa faci anumite lucruri intr-un fel, iar daca ar trebui sa te dezobisnuiesti, probabil ar dura ceva timp. La fel si copilul. S-a nascut si s-a trezit intr-o lume noua, unde trebuie mereu sa invete ceva, ca sa se dezobisnuiasca de altceva. De exemplu suzeta. Il obisnuiesti cu ea, se obisnuieste, este felul lui de a fi, dupa care, il fortezi sa o lase. La fel si scutecul, biberonul si multe altele.

Va doresc multa rabdare si sper sa reusiti cat mai repede.

Author: Elena